HTML

Esélyt a Mikulásnak!

Szórakoztató és figyelemfelkető fogyatékosügyi fesztivál december 1-8. között az Ability Park szervezésében.

Virgácsszámláló

Kontakt

Ability Park: ability.park at gmail dot com
ZZZZZ: zeusz at freemail dot hu

Friss topikok

  • Meiklokje: itt olvashatsz siketes élményekről:): www.hallogatom.blog.hu (2009.01.07. 13:29) Üdvözlet!
  • bng: Pató Pál úr újévi üzenete: emberitisztesseg.blog.hu/2008/12/30/pato_pal_ur_ujevi_uzenete (2008.12.31. 18:30) Pató Pál never dies!
  • megértés: milyen volt, nagyon sajnálom, hogy most vettem, észr ecsak... (2008.12.09. 21:53) Fesztivál program
  • rpopele: Na Hali! Ja télleg jóvót! de kéretik nem elfelejteni, hogy maga a pult akadálymentes vót, ugye? s... (2008.12.07. 22:11) Siketes kultúra az Instantban
  • ziher: Igen ez sajnos ez a helyzet! a TB nemkönyiti hanem neheziti az amúgyis nehéz életünket a bürokráci... (2008.12.05. 07:35) Mire jó egy kerekesszék?

Linkblog

Képességek

2008.12.01. 10:24 ZZZZZ

Az előző postban azt állítottam, hogy a fogyatékosság képesség is egyben. Sőt. Mostmár azt is hozzáteszem, hogy bizonyos esetekben akár művészet is lehet. Vajon melyik egészséges ember rendelkezik olyan kifinomult szaglással és tapintással, mint a vakok? Melyikünk tudna annyira látványosan és mulatságosan elmesélni egy történetet, mint a siketek? (Bödőcs Tibi gumiarca semmi egy átlagos siket mimikájához képest.)

Az első "jelnyelvi" élményem az volt, amikor kiskoromban egyszer leadták a tévében Máté Péter Egyszer véget ér című nótáját Michael Knopf interpretálásában. Emlékszünk még rá?

Akkoriban azt hittem, hogy ez a "süketek beszéde", pedig nem: ez "csak" egy megkapó, megható művészi előadás, de van egy olyan "fogyatékos-műfaj", amelyre kifejezetten hasonlít: ez a siket karaoke. Itt a lényeg az, hogy a háttérben megy a kiválasztott szám klipje feliratozva, így a részeg egészségesek nyugodtan üvöltözhetnek (ez a siketeket amúgy sem szokta zavarni), míg egy siket kolléga jeleli a szöveget - általában még nagyobb hangsúlyt fektetve a jelnyelvben amúgy is nagyon fontos vizualitásra.

Kábé így kell ezt elképzelni, csak sokkal több itallal, füsttel és zajjal - már akik számára a zaj egyáltalán jelent valamit, ugye. Nem tudok elmenni a jelenség mellett, kibújik belőlem a hobbista nyelvész - muszáj szólnom róla. Látják, hogy az imagine (elképzelni) szó jelelésénél szinte a gondolatokat rajzolja a levegőbe a jelelő hölgy? Nézzék meg, majd kicsattan, amikor 1:27-nél azt jeleli, hogy peace (béke). Már csak valami teljesen illegális fújfúj tudatmódosittó cigáretta kéne az arcába, és elmehetne hippinek. Pedig csak egyszerűen átéli, amit jelel. És mivel a hangjával nem tud nyomatékosítani, nyomatékosít a mimikájával.

A dreamer (álmodozó) szónál egyértelműen látszik a kótyagosság átvitt értelme, a join us (csatlakozol hozzánk) kifejezésére pedig a két láncszemnél nehezebben lehetne kifejezőbb jelet találni. A possession (tulajdon) jele (2:00) egyértelműen implikálja a kapzsiságot és az önzőséget is - a jelelő egész testével átadja a szöveget, kifejezőbb ez minden karaoke művésznél. (Ajánlott olvasmány a témában a What a Wonderful World is.)

Szóval ilyen a siket karaoke - így szórakoznak ők. Gondoltátok volna? Vagy láttatok már ilyet? Ha nem és érdeklődtök, akkor kedden este hétkor az Instantban meg lehet nézni, hogy működik ez élőben. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők - én elmegyek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eselytamikulasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9797111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása