HTML

Esélyt a Mikulásnak!

Szórakoztató és figyelemfelkető fogyatékosügyi fesztivál december 1-8. között az Ability Park szervezésében.

Virgácsszámláló

Kontakt

Ability Park: ability.park at gmail dot com
ZZZZZ: zeusz at freemail dot hu

Friss topikok

  • Meiklokje: itt olvashatsz siketes élményekről:): www.hallogatom.blog.hu (2009.01.07. 13:29) Üdvözlet!
  • bng: Pató Pál úr újévi üzenete: emberitisztesseg.blog.hu/2008/12/30/pato_pal_ur_ujevi_uzenete (2008.12.31. 18:30) Pató Pál never dies!
  • megértés: milyen volt, nagyon sajnálom, hogy most vettem, észr ecsak... (2008.12.09. 21:53) Fesztivál program
  • rpopele: Na Hali! Ja télleg jóvót! de kéretik nem elfelejteni, hogy maga a pult akadálymentes vót, ugye? s... (2008.12.07. 22:11) Siketes kultúra az Instantban
  • ziher: Igen ez sajnos ez a helyzet! a TB nemkönyiti hanem neheziti az amúgyis nehéz életünket a bürokráci... (2008.12.05. 07:35) Mire jó egy kerekesszék?

Linkblog

Pató Pál never dies!

2008.12.03. 18:15 ZZZZZ

Mivel Mikulásaink már három napja szakadatlanul járják a várost (naponta kb. 8 helyszínre jutnak el), ezért immár van némi alapunk arra, hogy összegezzük az eddigi tapasztalatokat. Először is kezdjük azzal, hogy az egész kampányt tekintve sokkal rosszabb eredményre számítottam. Álmomba sem gondoltam volna, hogy a belváros, ami tényleg tömve van mindenféle boltokkal, önkormányzati irodákkal, ügyfélszolgálatokkal, hivatalokkal, irodaházakkal, "maszek" üzletekkel, kocsmákkal, éttermekkel, parkolóházakkal, ábécékkel és szatócsboltokkal ilyen jól teljesít. Ötven százalék - kettőből egy: nem is olyan rossz ez.

Persze azért ne kapassuk el magunkat túlzottan, hiszen örömre semmi okunk annak ismeretében, hogy az állami szféra intézményei között (rendelőintézetek, posták, sok esetben önkormányzati helyszínek) szinte nagyítóval kell keresni az akadálymentes irodákat/ügyfélszolgálatokat. Ez egyfelől azért érinti különösen érzékenyen a fogyatékosokat (elsősorban a kerekesszékeseket), akik amúgy magyar állampolgárok - jóreggelt, mert másik kocsmát, fénymásolót, áruházat, kávézót, színházat és éttermet választhat az ember, de másik rendelőintézetet, okmányirodát, önkormányzatot, bíróságot, minisztériumot nehezen. Másfelől meg nem szabad elfelejteni azt sem, hogy kocsma nélkül lehet élni (csak minek, ugye?), míg adminisztráció és ügyintézés nélkül nem (bár sokan, köztük én is, szeretnénk). Ezekből kifolyólag aztán az állami és önkormányzati hivataloknak kuttya kötelességük lenne az akadálymentesítéssel már MOST meglenniük. (Az igazat megvallva EU-s direktívák és parlamenti törvények nélkül pusztán józan paraszti ésszel gondolkodva belátható, hogy ezzel a "cécóval" akkor is elkéstünk volna, ha történetesen az akadálymentesítés tegnap befejeződött volna).

Konkrét tervek persze csak a legritkább esetben vannak, pedig az akadálymentesítés nem olyan dolog, amit hiphop egy év alatt el lehet végezni. Ez a munka hosszas tervezés, egyeztetés és általában együttműködés (tudja még valaki a fantasztikusan vízfejű, szétstruktúrált, kaotikus önkormányzatoknál, hogy az mi is?) eredménye. Az, hogy van-e az akadálymentesítés fizikai elvégzésére elkülönített keret, nem másodlagos kérdés, de mire költsük már el azt a rohadt pénzt, mihez kellene forrásokat találni, ha még nincsenek tervek, nincs konszenzus, nincs semmiféle előrelépés, progresszió, csak elcseszett patópálkodás van, teszetoszaság és aktatologatás az egyik oldalon, a másikon meg siketek vannak, akik nem tudnak szót érteni az önkormányzati ügyintézővel egy személyi igazolvány elvesztésekor, csak kerekesszékesek vannak, akik nem tudnak elmenni a legközelebbi szakadozó linóleumpadlós postahivatalba, és vakok vannak, akiknek külső segítséget kell igénybe venniük, amikor levelet kapnak az APEH-től. (És akkor még az önkormányzatok és hivatalok nevetségesen akadálymentesített honlapjairól nem is beszéltünk.)

Az vállalkozások, cégek, üzletek képviseletei, boltjai és en bloc helyiségei sokkal nagyobb százalékban akadálymentesek most, mint az állami szféra helyszínei, de ez teljesen érthető (ez persze nem igazolja az eltilitologatott állami és önkormányzati akadálymentesítést), hiszen vásárló és vásárló, ügyfél és ügyfél között nincs - illetve nem lehet - különbség. Az egészséges és a fogyatékos is fizet a szolgáltatásért, élelmiszerért, fénymásolásért, internetkávézóért, tehát itt a rámpák letétele nemcsak azért kötelező, mert törvény írja elő (majd egyszer), hanem azért is, mert a befektetés megtérül, és minél jobban megközelíthető az adott üzlet, akkor a fogyatékosok fejlett szubkultúrájának köszönhetően ennek bizony híre megy. És ha híre megy, akkor az adott boltban/üzletben nagyobb lesz a (fogyatékos)ügyfél-penetráció - és mivel a vállalkozó nem nézheti (és ha egy kis esze van, nem is nézi), hogy valaki fogyi-e vagy nem, neki csak az a fontos, hogy minél többen vegyék igénybe a szolgáltatását és fizessenek érte - ebből következően nagyobb lesz a forgalom és a profit is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eselytamikulasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr82801940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása