HTML

Esélyt a Mikulásnak!

Szórakoztató és figyelemfelkető fogyatékosügyi fesztivál december 1-8. között az Ability Park szervezésében.

Virgácsszámláló

Kontakt

Ability Park: ability.park at gmail dot com
ZZZZZ: zeusz at freemail dot hu

Friss topikok

  • Meiklokje: itt olvashatsz siketes élményekről:): www.hallogatom.blog.hu (2009.01.07. 13:29) Üdvözlet!
  • bng: Pató Pál úr újévi üzenete: emberitisztesseg.blog.hu/2008/12/30/pato_pal_ur_ujevi_uzenete (2008.12.31. 18:30) Pató Pál never dies!
  • megértés: milyen volt, nagyon sajnálom, hogy most vettem, észr ecsak... (2008.12.09. 21:53) Fesztivál program
  • rpopele: Na Hali! Ja télleg jóvót! de kéretik nem elfelejteni, hogy maga a pult akadálymentes vót, ugye? s... (2008.12.07. 22:11) Siketes kultúra az Instantban
  • ziher: Igen ez sajnos ez a helyzet! a TB nemkönyiti hanem neheziti az amúgyis nehéz életünket a bürokráci... (2008.12.05. 07:35) Mire jó egy kerekesszék?

Linkblog

Mire jó egy kerekesszék?

2008.12.04. 19:10 ZZZZZ

Márhogy mire jó egy cipő? Menni. Ugyanarra jó, mint egy kerekesszék. Hányféle cipőnk van? Futós/sportolós, utcaiból kettő, magasszárú, alkalmi, túrabakancs, otthoni mamusz, szandál, csizma. Az igaz, hogy egy hétköznapi kerekesszékes mozgássérültnek nincs szüksége ennyi székre, de azt is túlzás lenne állítani, hogy egy szék elég. Nem elég. Kéne egy kicsi otthonra, amivel egy helyben meg lehet fordulni, legyen kényelmes és könnyű. Aztán kéne egy másik az utcára, hétköznapi mutatványozásra - tudják: padkáról le, padkára fel, jobb esetben lejtős járdaszegélyről le és oda fel.

Aztán mi kéne még? Hát mondjuk egy elektromos szék, amit mondjuk jól meg lehet pakolni cekkerekkel, legyen olyan, mint egy igásló. Aztán ha jól tudom, mi sem az utcai viseletben szoktunk sportolni, debár? Debár. Van sportcipőnk. A kerekesszékeseknek meg egy sportszékre lenne szükségük. Már a többin felül, ugye, tetszik érteni. Milyen gyakran cserél cipőt a té olvasó? Évente azért vesz egyet, nem? Egy párat. Valamelyik a fentiek közül mindig elkopik. És mit szólna, ha öt évig csak egy cipőt hordhatna? Márhogy mindenhol, igen, mindenhol. Na, a TB vs. kerekesszékesek fronton ez a helyzet.

1 komment

Siketes kultúra az Instantban

2008.12.03. 20:00 ZZZZZ

Legfontosabb azzal kezdeni, hogy a tegnapi siketes Rómeó és Júlia előadás annyira sikeres volt, hogy több Abilitys munkatárs be sem fért a színpad elé, a siketek pedig élénken jelelve tárgyalták át meg át a történet. És a darab alatt a nézőtéren szinte teljes csend uralkodott.

A tegnapi előadás a klasszikus történet újraértelmezése volt abban a tekintetben, hogy a családok közötti ellentét alapja nem évszázadokon keresztül húzódik, hanem az az oka, hogy Rómeó és Júlia (akik szerepük szerint is mindketten siketek) elütően más szülőktől származnak: Júlia szülei hallók, Rómeó felmenői pedig siketek. Érdekessége volt az előadásnak az is, hogy a színpadon játszó szinte összes színész siket volt, a halló szereplők beszédét egy siket narrátor folyamatosan jelelte. A szerep szerint halló személyeket (pl. Júlia szüleit) játszó siketek magyar hangjai viszont halló színészek voltak. Jó kis kavarodás, mi? Dehát az egész mű egy hatalmas kavarodás, ezért a tragédia is. No meg azért, mert Lőrinc pap - térerő hiányában - nem tud SMS-t küldeni Rómeónak, így tájékoztatva őt arról, hogy Júlia egy napra halottnak fog látszódni, de ez csak a katasztrófába forduló zseniális terv része.

Nem kevésbé volt zseniális elképzelése a szervezőknek az is, hogy egy ilyen kultúrákon (márhogy a siketen és a hallón) átívelő esemény után kicsit könnyedebb műfajjal szórakoztassa a nagyérdeműt az Instantban: jött a siket karaoke. A recept már ismerős, mert a napokban beszéltem róla. Ezek lehetnek azok az események, amelyek összehozhatnak két embert, embercsoportot az olyan - alapvetően feszélyező - körülmények ellenére is, hogy az egyikük siket, a másikuk nem.

Jó volt végre lazítani egyet mindenkinek, mert az elmúlt napokban kicsit sokat teljesítettünk mindannyian, és nem utolsó sorban arra is sor kerülhetett, hogy a csapat tagjai is egy kicsit jobban megismerhessék egymást. És mivel a társalgás az alkohollal egyenes arányban oldódik, ezért mi mindent megteszünk az oldott kommunikáció kedvéért, és a siker nem maradhatott el. Hangulatos beszélgetések vették kezdeték siketek és siketek, hallók és hallók valamint hallók és siketek között. Merthát ez a lényeg, csókolom.

1 komment

Pató Pál never dies!

2008.12.03. 18:15 ZZZZZ

Mivel Mikulásaink már három napja szakadatlanul járják a várost (naponta kb. 8 helyszínre jutnak el), ezért immár van némi alapunk arra, hogy összegezzük az eddigi tapasztalatokat. Először is kezdjük azzal, hogy az egész kampányt tekintve sokkal rosszabb eredményre számítottam. Álmomba sem gondoltam volna, hogy a belváros, ami tényleg tömve van mindenféle boltokkal, önkormányzati irodákkal, ügyfélszolgálatokkal, hivatalokkal, irodaházakkal, "maszek" üzletekkel, kocsmákkal, éttermekkel, parkolóházakkal, ábécékkel és szatócsboltokkal ilyen jól teljesít. Ötven százalék - kettőből egy: nem is olyan rossz ez.

Persze azért ne kapassuk el magunkat túlzottan, hiszen örömre semmi okunk annak ismeretében, hogy az állami szféra intézményei között (rendelőintézetek, posták, sok esetben önkormányzati helyszínek) szinte nagyítóval kell keresni az akadálymentes irodákat/ügyfélszolgálatokat. Ez egyfelől azért érinti különösen érzékenyen a fogyatékosokat (elsősorban a kerekesszékeseket), akik amúgy magyar állampolgárok - jóreggelt, mert másik kocsmát, fénymásolót, áruházat, kávézót, színházat és éttermet választhat az ember, de másik rendelőintézetet, okmányirodát, önkormányzatot, bíróságot, minisztériumot nehezen. Másfelől meg nem szabad elfelejteni azt sem, hogy kocsma nélkül lehet élni (csak minek, ugye?), míg adminisztráció és ügyintézés nélkül nem (bár sokan, köztük én is, szeretnénk). Ezekből kifolyólag aztán az állami és önkormányzati hivataloknak kuttya kötelességük lenne az akadálymentesítéssel már MOST meglenniük. (Az igazat megvallva EU-s direktívák és parlamenti törvények nélkül pusztán józan paraszti ésszel gondolkodva belátható, hogy ezzel a "cécóval" akkor is elkéstünk volna, ha történetesen az akadálymentesítés tegnap befejeződött volna).

1 komment

Büntetett a Vörös Brigád

2008.12.03. 16:16 ZZZZZ

... szóval ott hagytam abba tegnap, hogy megjött a két csoportnyi Mikuláskommandó az Akkuba. A két csapat átvette az útvonaltervet, és aztán egy csapásra mindenki eltűnt - a média képviselői is.

A tegnapi útvonal érintett egy postahivatalt is, ahova Erika gépesített erővel sem jutott be. Üdítő kivétel az állami intézmények között (amelyek általában nem akadálymentesek) az Oktatási Minisztérium épülete is - itt a Mikuláskommandó ajándékot adhatott. (Tegnap egyébként hat ejnyebejnyecsomagot osztott ki a fogyatékos Mikulás- és szabadcsapat) A körbejárásról tegnap este beszámolt az RTL Klub is, a klip megtekinthető az rtlhirek.hu weboldalon. Persze a rendezvényről nemcsak a tévében volt sajtóvisszhangja a tegnapi körnek, hanem rengeteg online médium is írt az eseményről, például az origo.hu és a nol.hu is:

A sajtótájékoztatóról és az azt követő körbejárásról az MTI is beszámolt, ezt szintén jópár hírportál átvette (stop, DunaTV, Index, EchoTV).

A Mikulások ma is randalíroztak egy kört a városban, ha lesz friss eredmény, átírom a Virgácsszámlálót.

Szólj hozzá!

Virgácsszámláló?

2008.12.03. 08:02 ZZZZZ

Itt oldalt látunk egy nagy virgácsot. Ugye? Ugye. Na ez meg mi és mi a francot keres itt - érdezhetik teljes joggal. Ez, kéremszépen egy indikátor. Index, ha tetszik. Azt mutatja, hogy hány rossz "gyerekkel" találkozik a Mikulás (és a kommandója) a városban. Mert a Mikulás ellenőriz, felmér, aztán jutalmaz vagy büntet.

Mint egy korábbi posztban már említettem volt, a kommandó azt nézi, hogy egy adott intézmény/szolgáltató/bolt mennyire akadálymentes. Ha igen, akkor ajándékot kap az adott intézet képviselője, ha meg nem, akkor bezony virgács jár. (Amúgy tudják, mennyire nehéz virgácsképet találni a neten? Alig lehet miből válogatni!) Hát, a kiosztott virgácsokat számolgatjuk össze itt oldalt. Jelenleg nyolcnál tartunk. Ebből kettőt tegnap osztottunk ki, hatot meg ma.

És még nincs vége, egyáltalán nincs. És kézeljed el, Tibi, Te is megmondhatod! De meg ám! Szal most igen. Mondd is meg! Merre mennyünk? Melyik belvárosi étterembe, templomba, irodaházba, bankba, boltba és kisállatkereskedésbe menjünk, ha épp jutalmazni vagy büntetni akarunk? Kommentelj, kérlek.

1 komment

Elkezdődött...

2008.12.02. 19:52 ZZZZZ

Ma reggel tíz órakor egy sajtótájékoztató keretében hivatalosan is elkezdődött az Esélyt a Mikulásnak fesztivál. Egy ilyen sajtótájékoztató nagy öröm a média képviselőinek, mert néhány perc passzív hallgatás és jegyzetelés, majd pár hol releváns hol pedig kevésbé erős kérdés és válasz sessiont követően lehet menni pogizni és kávézni, aztán huss! irány a következő esemény. (Jobb napokon egy médiaebéd is befigyel.)

Nem voltunk sokan ma reggel az Akkuban, egyáltalán nem volt tömve a terem. Viszont a nyomtatott média minden jelentősebb szereplője képviseltette magát, és minden elismerésem az övék: lehet, hogy csak "hivatalból", de érdeklődőek voltak - kifejezetten érdeklődők. Én nem jegyzeteltem e nemes eseményen, mert nekem nem a száraz tények közlése a feladatom - ezt meghagyom az újságíróknak. Persze fotókat és némi videóklipeket is készítettem, ennek megvágása és elrendezése még várat magára. Egy kedves videós kollégának köszönhetően azonban Jaksity György (az Abilitys szervezőgárdának csak a "Gyuri") beszédét az esélyt a Mikulásnak blog is megkapta.

Szólj hozzá!

Akadálymentes a Madách színház

2008.12.01. 19:31 ZZZZZ

A fesztivál ideje alatt napközben előre eltervezett útvonalon Mikuláskommandó járja a belvárost. A brigád szeme előtt pusztán egy cél lebeg: a szigorú igazságtétel. Egyetlen kérdést vizsgálnak csupán: mennyire könnyen lehet a közszolgáltatásokat végző objektumokhoz "hozzáférni".

A csapat - melynek ma két látássérült, egy vak, egy mozgássérült és egy halláskárosult tagja volt - sokkal kevesebb virgácsot osztott, mint én azt elképzeltem. Mondjuk azon, hogy például a Kentucky Fried Chicken Király utcai étterme teljesen akadálymentes, már nem csodálkozom. Azon viszont annál inkább megdöbbentem, hogy a majdnem tíz éve megnyílt Madách színház épülete kerekesszékkel teljes mértékben bejárható. Ha ezt a szempontot tíz évvel ezelőtt, a felújításkor figyelembe tudták venni, akkor számomra érthetetlen, hogy rengeteg önkormányzati és állami épületet miért nem sikerült már mostanra akadálymentesíteni. Már nincs sok idő, elvileg valamikor 2010-ben becsengetnek: addig kell a közszolgálatot ellátó intézményeknek/üzleteknek/stb. akadálymentesíteni azokat a területeket, ahol a fogyatékos dolgozó illetve ügyfél megfordulhat.

Szólj hozzá!

"Kiállítás" az Akkuban

2008.12.01. 16:13 ZZZZZ

Ma este hétkor Józsa Zoltán és Novák Valentin közösen mutatják be művészetüket az Akkuban, a fesztivál egyik színhelyén.

Érdekes lehet e két ember viszonya, hiszen Valentin két éven keresztül nevelőtanárként mozgássérültekkel dolgozott, a kerekesszékben élő Józsa Zoltánt az intézetben ismerte meg. Valentin saját tapasztalatait felhasználva rengeteget ír a fogyatékos-létről, míg Zoli vizuális pályán játszik: fotózik.

Ma este egy olyan vetítést nézhetünk meg, ahol kettejük művészete keveredik össze: a Zoli által készített fényképek mellett Valentin versei hangzanak el. Remélhetőleg képes beszámolóval jelentkezem az eseményről. (További infók a kiállításról, Zoliról és Valentinről)

Szólj hozzá!

Képességek

2008.12.01. 10:24 ZZZZZ

Az előző postban azt állítottam, hogy a fogyatékosság képesség is egyben. Sőt. Mostmár azt is hozzáteszem, hogy bizonyos esetekben akár művészet is lehet. Vajon melyik egészséges ember rendelkezik olyan kifinomult szaglással és tapintással, mint a vakok? Melyikünk tudna annyira látványosan és mulatságosan elmesélni egy történetet, mint a siketek? (Bödőcs Tibi gumiarca semmi egy átlagos siket mimikájához képest.)

Az első "jelnyelvi" élményem az volt, amikor kiskoromban egyszer leadták a tévében Máté Péter Egyszer véget ér című nótáját Michael Knopf interpretálásában. Emlékszünk még rá?

Szólj hozzá!

Miért van ez az egész?

2008.12.01. 00:20 ZZZZZ

Sokáig morfondíroztam azon az elmúlt napokban, hogy vajon miképpen lehetne ennek az egyhetes rendezvénynek a lényegét, a célját egyetlen gondolatba, mondatba sűríteni. Hogyan magyaráznám el ennek a rendezvénynek az esszenciáját az utca emberének, aki reggel a Blaha aluljáróban éppen a hatos felől megy a metró felé. Csak harminc másodpercem van. Hogyan használnám ki?

Azzal kezdeni, hogy "Tudod, ez egy olyan rendezvény, aminek az lenne a célja, hogy a fogyatékosok egyenlő esélyekkel szálljanak ringbe az egészségesekkel szemben" őrültség lenne, ez senkit nem érdekel, ezzel senkit sem lehetne megnyerni. Mellesleg egy ilyen kezdőmondattal, hogy "szálljanak ringbe" azt implikálnám, hogy itt az egészségeseknek félniük, tartaniuk kellene a vakoktól, siketektől, a kerekesszékesektől és a többiektől mondjuk egy állásinterjú során. Hogy tartaniuk kellene a fogyatékosok pozitív diszkriminációjától. Nem ez a célom, nem így kellene kezdenem.

Akkor hogyan? Sajnos tudomásul kell venni, hogy a hétköznapi embereket egészen addig nem érdekli a fogyatékosok ügye, ameddig azt többé-kevésbé a saját bőrükön meg nem tapasztalják. Valahogy úgy képzeljük ezt el, hogy hát vagyunk mi itt emberek, kéremszépen, aztán kinek mit dob a gép, tetszik tudni. A legtöbbünk normális, mert megvan a keze, lába, hallása, látása, és az érzékszerveink többé kevésbé jól funkcionálnak, köszönjük szépen, meghát vannak azok, akiknek nem volt ekkora szerencséjük, mert történt velük valami (orvosi műhiba, baleset, vagy csak simán így születtek), de ők egészen jól elvannak magukban.

Na pont ezt az "elvannak ők magukban" szemléletet próbálja ellensúlyozni ez a rendezvény. Valóban elvannak ők magukban, de észre kéne talán venni mostmár így a huszonegyedik század elején, hogy ezeknek az embereknek lenne igényük arra, hogy velünk kommunikáljanak, velünk végre valóban egy társadalomban éljenek és annak integráns részét képezzék. Az integráns rész lenne itt a kulcsszó. Egy siket, vak, mozgássérült is ugyanúgy szeretne élni, létezni, dolgozni. Nem lusta ingyenélők gyülekezete ők - nem a segélyre várnak, hanem arra, hogy valaki észrevegye végre, hogy az ő fogyatékosságuk egyszerre képesség is. Ugyanúgy tanulni akarnak, mint mi, fejlődni, okosodni, párt találni, gyerekeket nevelni, jó bort inni, szórakozni, sportolni. Le akarják győzni azt a kommunikációs falat, ami köztünk és köztük valahogy az évszázadok folyamán felépült.

Boldogulni akarnak...

De hogy szoríthatnám én ezt be harminc másodpercbe? Rengeteget gondolkodtam ezen - de megoldás még nincs.

Szólj hozzá!

Üdvözlet!

2008.11.27. 13:34 ZZZZZ

Na, szép napot kívánok minden kedvesnek, helyezkedjünk el kényelmesen, öveket becsatolni, indul az Esélyt a Mikulásnak! blog. Első körben én szeretnék bemutatkozni röviden, hogy ne csak úgy ismeretlenül kiabáljak bele a blogszférába és - adott esetben - osszam az észt.

Szóval én Zeusz vagyok, majdnem hat éve blogolok, és kb. ugyanennyi ideje vagyok jó barátságban azokkal az arcokkal, akik különböző fogyatékosügyi szervezetekben, például az Ability Parkban munkálkodnak. Jómagam is kisegítem őket bizonyos rendezvényeken - van, aki pénzt ad Karácsonykor az Aranyágnak és van, aki cipősdobozokba tesz apróságokat, amiket aztán a szervezők szétosztanak a rászorulók között.

Én nem tudok hinni az ilyen passzív karitativitásban, jobban szeretem azt, amikor hús-vér emberekkel tudok kommunikálni, és egy olyan ügyért tehetek valamit, amivel valamennyire azonosulni tudok. Ezért lettem én alkalmi animátor az Ability-ben. Az első Parkhoz fűződő emlékezetes élményem az volt, amikor 2004-ben a Sportszigeten (Tankcsapda/Slipknot - talán vannak, akik emlékeznek rá (metálosok, höjj!)) esőben biztosítottuk Baksa Attilával ketten a kerekesszékes labirintust, mert annyian álltak sorba, hogy nem volt szívünk lezárni a csúszós pályát. Később részt vettem a 2004-es Szigetes rendezvényen is, és nem csak az édeskés nosztalgia mondatja velem, hogy az az egy hét volt a legnagyobb Sziget-flash életemben.


A képen a szerző

Néhány hónappal később saját diákjaimat vittem el az akkor a Jövő házában székelő Ability-be, hogy ők is megtapasztalhassák azt, hogy a fogyatékosság csak egy állapot - egy olyan állapot, melyet nem sajnálni kell, hanem - amennyire azt az egészséges emberek számára lehetséges - megérteni.

Ugyanakkor hangsúlyoznom kell, hogy nem vagyok alkalmazottja fogyatékosügyi szervezeteknek, így aztán nincs olyan kötöttségem, ami miatt bloggerként egy kicsit is vissza kéne fognom magam. Egy olyan szubjektív blog lesz ez, ahol beszámolok az Esélyt a Mikulásnak! fesztivál programjairól. Ha valami tetszik, dícsérem, ha valami gaggyer, akkor fikkantok. Erre lehet számítani, kérem.

Kellemes olvasást kívánok!
(Ui.: Az események előtt alatt és után az almás számítógép környékén leszek megtalálható a helyszíneken.)

1 komment

Fesztivál program

2008.11.25. 16:39 eselytamikulasnak

CsendEsély/Csendes Éj - Jelnyelvi kocsma, jelszínház (Beszélő Kezek), jelkaraoke.
INSTANT, december 2. 18:00 - 24:00

Adventi Kirakodó vásár fogyatékos személyek által készített termékekből.
AKKU, december 7. egész nap
Fellépők: Dombóvári Reménysugár Zenekar 11:00
Maskarades Együttes 18:30

Családi program az ABILITY PARKBAN
ABILITY PARK, december 6., egész nap
Jelnyelvi Mikulás, fogyatékos személyek által előadott gyerekdalok, mesék, kézműves foglalkozások másként

Vers – Jel – Zene – akadálymentesített koncert.
Fellépő: Misztrál zenekar.
AKKU, december 5. 19:00

Baltazár Színház - Picasso: A világ teremtése.
Bárka Színház, december 8. 19:00

Egyéb programok

Bíró Sándor siket szobrászművész tapintható tárlata
INSTANT, december 1-7.

Novák Valentin és Józsa Zoltán irodalmi estje
AKKU, december 1. 19:00

Szakmai Műhelymunkák
AKKU, Ergo Sum és Tánceánia

Mikulás akció: belváros


Helyszínek

ABILITY PARK: Budapest VI. kerület, Dessewffy u. 18-20.
INSTANT: Budapest VI. kerület, Nagymező utca 38.
AKKU: Budapest VII. kerület, Kazinczy u. 21.

1 komment

Esélyt a Mikulásnak - fesztivál Jaksity György fővédnökségével

2008.11.25. 16:03 eselytamikulasnak

Esélyt a Mikulásnak! címmel figyelemfelektő fogyatékos ügyi kulturális fesztivált és Mikulás-ackiót szervez  az Ability Park!

Fővédnök: Jaksity György, a Concorde Zrt. vezérigazgatója

Időpont: 2008. december 1-8.

Helyszínek: Ability Park, AKKU, Instant, Bárka Színház

Egyedülálló fogyatékos-ügyi fesztivált és figyelemfelkeltő köztéri Mikulás-akciót szervez december elején az Ability Park. A fesztivál kulturális és családi programokkal hívja fel a figyelmet a fogyatékos személyek foglalkoztatásának jelentőségére. A rendezvénysorozat kiemelt célja, hogy bemutassa az önálló értéket teremtő fogyatékos művészeket és művészeti csoportokat és népszerűsítse az Esély Foglalkoztatási Szövetség és tagszervezeteinek szakmai munkáját.

A fesztivál kiemelkedő eleme az a köztéri Mikulás-akció, amelynek során kerekes-székes, vak és siket Mikulások egyetemista krampuszok társaságában járják a belváros köztereit és az állami, valamint az üzleti szféra közszolgáltatást nyújtó intézményeit. Az akció során megjutalmazzák az esélyegyenlőségi törvényt betartó és a fogyatékos személyek integrációját segítő intézményeket, a jogszabályokat be nem tartó szervezetek számára pedig figyelmeztető virgácsokat és a jogkövető magatartást elősegítő információkat osztanak ki.

Együttműködő szervezetek: Bárka Alapítvány, Beszélő Kezek Kulturális Egyesület, Ergo Sum, Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, Esőemberekért Egyesület, ÉFOÉSZ, Fogd a Kezem Alapítvány, Hallatlan Alapítvány, Kézenfogva Alapítvány, Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány

Támogatók: Karaokest, Mindora Kft.

Kiemelt médiatámogató: Tilos Rádió

Megrendelő: Motiváció Alapítvány

 


 

 

Szólj hozzá!