HTML

Esélyt a Mikulásnak!

Szórakoztató és figyelemfelkető fogyatékosügyi fesztivál december 1-8. között az Ability Park szervezésében.

Virgácsszámláló

Kontakt

Ability Park: ability.park at gmail dot com
ZZZZZ: zeusz at freemail dot hu

Friss topikok

  • Meiklokje: itt olvashatsz siketes élményekről:): www.hallogatom.blog.hu (2009.01.07. 13:29) Üdvözlet!
  • bng: Pató Pál úr újévi üzenete: emberitisztesseg.blog.hu/2008/12/30/pato_pal_ur_ujevi_uzenete (2008.12.31. 18:30) Pató Pál never dies!
  • megértés: milyen volt, nagyon sajnálom, hogy most vettem, észr ecsak... (2008.12.09. 21:53) Fesztivál program
  • rpopele: Na Hali! Ja télleg jóvót! de kéretik nem elfelejteni, hogy maga a pult akadálymentes vót, ugye? s... (2008.12.07. 22:11) Siketes kultúra az Instantban
  • ziher: Igen ez sajnos ez a helyzet! a TB nemkönyiti hanem neheziti az amúgyis nehéz életünket a bürokráci... (2008.12.05. 07:35) Mire jó egy kerekesszék?

Linkblog

Siketes kultúra az Instantban

2008.12.03. 20:00 ZZZZZ

Legfontosabb azzal kezdeni, hogy a tegnapi siketes Rómeó és Júlia előadás annyira sikeres volt, hogy több Abilitys munkatárs be sem fért a színpad elé, a siketek pedig élénken jelelve tárgyalták át meg át a történet. És a darab alatt a nézőtéren szinte teljes csend uralkodott.

A tegnapi előadás a klasszikus történet újraértelmezése volt abban a tekintetben, hogy a családok közötti ellentét alapja nem évszázadokon keresztül húzódik, hanem az az oka, hogy Rómeó és Júlia (akik szerepük szerint is mindketten siketek) elütően más szülőktől származnak: Júlia szülei hallók, Rómeó felmenői pedig siketek. Érdekessége volt az előadásnak az is, hogy a színpadon játszó szinte összes színész siket volt, a halló szereplők beszédét egy siket narrátor folyamatosan jelelte. A szerep szerint halló személyeket (pl. Júlia szüleit) játszó siketek magyar hangjai viszont halló színészek voltak. Jó kis kavarodás, mi? Dehát az egész mű egy hatalmas kavarodás, ezért a tragédia is. No meg azért, mert Lőrinc pap - térerő hiányában - nem tud SMS-t küldeni Rómeónak, így tájékoztatva őt arról, hogy Júlia egy napra halottnak fog látszódni, de ez csak a katasztrófába forduló zseniális terv része.

Nem kevésbé volt zseniális elképzelése a szervezőknek az is, hogy egy ilyen kultúrákon (márhogy a siketen és a hallón) átívelő esemény után kicsit könnyedebb műfajjal szórakoztassa a nagyérdeműt az Instantban: jött a siket karaoke. A recept már ismerős, mert a napokban beszéltem róla. Ezek lehetnek azok az események, amelyek összehozhatnak két embert, embercsoportot az olyan - alapvetően feszélyező - körülmények ellenére is, hogy az egyikük siket, a másikuk nem.

Jó volt végre lazítani egyet mindenkinek, mert az elmúlt napokban kicsit sokat teljesítettünk mindannyian, és nem utolsó sorban arra is sor kerülhetett, hogy a csapat tagjai is egy kicsit jobban megismerhessék egymást. És mivel a társalgás az alkohollal egyenes arányban oldódik, ezért mi mindent megteszünk az oldott kommunikáció kedvéért, és a siker nem maradhatott el. Hangulatos beszélgetések vették kezdeték siketek és siketek, hallók és hallók valamint hallók és siketek között. Merthát ez a lényeg, csókolom.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eselytamikulasnak.blog.hu/api/trackback/id/tr54801959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rpopele 2008.12.07. 22:11:18

Na Hali!

Ja télleg jóvót! de kéretik nem elfelejteni, hogy maga a pult akadálymentes vót, ugye? szal lehetett jelnyelven is piát kérni! Két siket hölgy vót aki kiszógát vagy ez smafu? Hallók számára vetítve vót a falra hogy hogyan is kérjünk piát jelnyelven, ugye?
Bíró sándor kiállítása is sikeres vót aznap este, sokan megnézték.

Ezek lemeradtak az írásbó,ne felejtsük mán el!

süti beállítások módosítása